AMSTERDAM - Wetenschappers onderzoeken steeds vaker mogelijkheden om schepen minder brandstof te laten gebruiken. Het nieuwste voorstel is een coating dat het omringende water stil kan laten staan, zodat het schip vele malen minder weerstand heeft.

Wetenschapper aan de Amerikaanse Duke University, Yaroslav Urzhumov, onderzocht een manier waarop schepen minder water hoeven te verplaatsen wanneer zij varen. Tot de resultaten behoort een coating of rasterwerk van waterdoorlatende materialen op de romp van het schip, waar kleine pompen in verwerkt zijn.

De pompjes moeten in staat zijn het water met variërende kracht weer naar buiten te spuwen. Wanneer dit gebeurt met dezelfde snelheid als van het omringende water, lijkt het alsof het water rond het schip stil staat. Het kost het schip dus minder energie om door de zee te varen, waardoor er veel bespaard wordt op de brandstofkosten.

Urzhumov publiceerde zijn onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Physical Review Letters. Het onderzoek werd gesteund door de Amerikaanse marine en het leger.

Op dit moment testen Duitse wetenschappers een biologische coating op scheepsrompen om de weerstand van schepen te verminderen in de Noordzee. Ook het verhitten van de romp zou een mogelijkheid zijn de transportkosten te verlagen.