AMSTERDAM – Amerikaans overheidsorgaan kondigt een plan aan dat het mogelijk moet maken om tekstberichten, foto's en video's naar 911 te sturen.

De Federal Communications Commission (FCC), een onafhankelijk overheidsorgaan in Amerika dat verantwoordelijk is voor de regelgeving met betrekking tot communicatie, wil het mogelijk maken om op meerdere manieren het noodnummer te bereiken. Tot op heden kunnen mensen alleen nog maar bellen met 911, de FCC vindt het daarom tijd om te moderniseren.

Met behulp van video en foto's kunnen hulpverleners adequater reageren, omdat het probleem dan gelijk zichtbaar is. Ook is het makkelijker om de exacte locatie van een noodsituatie te bepalen met behulp van herkenningspunten op de beelden.

Een van de belangrijkste redenen om tekstberichten in gebruik te nemen, is om mensen in gijzelingssituaties een kans te geven. Dit plan is na het schietincident bij Virginia Tech in 2007 in gang gezet. Studenten durfden toen geen geluid te maken, maar konden het noodnummer niet bereiken met sms. Met behulp van tekstberichten hadden hulpdiensten sneller en makkelijker informatie kunnen inwinnen over de situatie en beter kunnen reageren.

Bovendien maakt de jeugd veel meer gebruik van tekstberichten dan spraakoproepen. Het moet daarmee de barrière, om het noodnummer te contacteren, verlagen voor tieners.

112
In Nederland en de rest van Europa is het niet mogelijk om tekstberichten, foto's of video's naar het noodnummer te sturen. Daar zijn een aantal belangrijke redenen voor. Zo kan niet met honderd procent zekerheid gesteld worden dat een tekstbericht aankomt, bij bellen krijg je wel meteen feedback. Daarnaast kost het enige tijd om een tekstbericht op te stellen of een foto of video te maken en te versturen. Op cruciale momenten kan dat het verschil tussen leven en dood betekenen.

De toevoeging moet daarom niet gezien worden als een vervanging van bellen, maar als een mogelijkheid ernaast. Er zit een aantal voordelen en nadelen aan het plan van FCC, maar mensen moeten uiteindelijk zelf bepalen wat ze het beste in een noodsituatie kunnen gebruiken.