Nadat je terug bent van een rustgevende vakantie bruis je altijd van de nieuwe ideeën. Je wilt jezelf en je onderneming graag verder ontwikkelen. Niet dat je die kans altijd hebt, maar soms heb je geluk.

Mijn bedrijf is inmiddels bijna vijf jaar oud. Voor een ondernemer van twintig jaar oud is dat iets wat niet vaak voorkomt. Twee maanden na mijn zestiende verjaardag heb ik mijn ouders ervan kunnen overtuigen dat het echt was wat ik wilde. En het is nog steeds wat ik wil.

Thuis heb ik een prima kantoor waar ik mijn werkzaamheden uit kan voeren. Dat heeft een lange tijd goed gewerkt, maar op het moment dat de drukte echt begint te komen, mis je toch de scheiding tussen werk en privé.

Ook dat is mij overkomen. Al sinds enige tijd ben ik op zoek geweest naar een ruimte om mijn bedrijf verder uit te bouwen. Inmiddels is het bijna rond en daar ben ik heel blij mee.

Rust

Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid zal ik mij binnenkort met mijn bedrijf gaan vestigen in Rotterdam. En dat is het punt waarop mijn onderneming daadwerkelijk mijn 'werk' wordt. Dat ik 's ochtends naar 'de zaak' ga en 's middags weer thuis kom.

Die scheiding is voor mij uiteindelijk belangrijker gebleken dan ik in eerste instantie had gedacht. Het biedt de rust van in loondienst werken en de voordelen van het eigen baas zijn. Althans, zo stel ik mij dat voor. De praktijk zal het leren.

Eerlijke ondernemer

Inmiddels is de software van mijn urenregistratie softwarebedrijf volwassen geworden en kan ik vol trots mijn product gaan verkopen. Die trots is ook wat een ondernemer doet vasthouden aan zijn of haar onderneming.

Trots zijn op je onderneming, betekent dat je er volledig achter staat en er is geen enkele marketingtruc die daar tegenop kan. Een eerlijke ondernemer met een goed verhaal, die als een huis achter zijn producten en diensten staat.

Fouten

Al met al is ondernemen een kwestie van groeien. Natuurlijk groei je in je vak, groei je met de markt mee en groei je (als het goed is) qua kapitaal en omzet, maar de grootste groei maak je (zeker als jonge ondernemer) mee in je eigen persoonlijke ontwikkeling.

De fouten die je hebt gemaakt bieden een les voor de toekomst, nu is het aan jezelf om die les tot uitwerking te laten komen of niet.

Voor mij geldt ook, met dit zonnig vooruitzicht, dat ik een nieuwe stap ga maken in het groot maken van mijn bedrijf. Meer structuur, meer rust en uiteindelijk meer groeiperspectief. En ja, groeien, dat is toch eigenlijk wel de grootste kick van allemaal!

Edwin Dijk is eigenaar van TimeTick Urenregistratie Software en Sitix IT Innovations. Volgen via Twitter? Dat kan via @SitixTweets