AMSTERDAM – Een nieuw soort bouwmateriaal is sterker dan beton en binnen een dag te gebruiken voor herstelwerkzaamheden na een ramp.

Het Japanse bedrijf TIS & Partners LTD heeft een baksteen ontwikkeld met behulp van zand. Door koolstofdioxide in een mal te blazen kan het materiaal verhard worden. Een speciaal bindmiddel zorgt er vervolgens voor dat het zand aan elkaar blijft plakken. In minder dan een dag kan op deze manier een baksteen worden gemaakt die tweeënhalf keer zo sterk is als beton.

Volgens onderzoekers is de zandbaksteen ideaal na rampsituaties waarbij snelle wederopbouw noodzakelijk is. Beton doet er namelijk 28 dagen over om op volle sterkte te komen. Dat is te lang om een gebouw dat op instorten staat te redden.

De zandbaksteen is niet alleen sneller klaar en sterker dan beton, het kan ook in elke gewenste vorm worden gegoten en heeft weinig tot geen ondersteuning van metaal nodig. Het is echter geen blijvende oplossing, want de baksteen gaat ongeveer vijftig jaar mee. Lang genoeg om in de tussentijd permanente herstelwerkzaamheden te verrichten.

In de onderstaande video wordt het exacte proces uitgelegd: