BRUSSEL - Brussel denkt aan een financieel vangnet voor boeren en tuinders. Zij kunnen automatisch rekenen op steun, als om welke reden dan ook inkomsten wegvallen.

Een woordvoerder van de Europese Commissie bevestigde woensdag dat dit een van de vele voorstellen is die worden besproken. Hij benadrukte echter dat er nog geen besluit is genomen.

De compensatie gaat mogelijk deel uitmaken van de hervormingsplannen voor het Europees agrarisch beleid. Europees Commissaris Dacian Ciolos (Landbouw) wil later dit jaar zijn visie presenteren.

Tegenslagen

Onder meer Duitse media citeerden uit het gelekte interne document over de steun voor boeren. De EU zou met geld over de brug kunnen komen als landbouwers en tuinders een inkomensverlies hebben van meer dan 30 procent in vergelijking met hun inkomsten bepaalde jaren eerder.

De regeling is niet alleen bedoeld om tegenslagen als slecht weer of dierenziektes op te vangen, maar voorziet ook compensaties voor hoge veevoerprijzen of lage opbrengsten. De steun zou worden beperkt tot maximaal 70 procent van het verlies.