TOKIO - Het vooralsnog mislukte ingrijpen van Japan op de valutamarkt, om een verdere stijging van de dure yen in te dammen, heeft negatieve implicaties voor de kredietwaardigheid van het land, dat stelt Moody's maandag.

Japan kondigde vorige week aan het bestaande inkoopprogramma voor onder meer staats- en bedrijfsobligaties uit te breiden en het renteniveau onveranderd te laten tussen 0 en 0,1 procent. Een fout, volgens kredietbureau Moody's Investors Service.

''De kracht van de yen verzwakt de competitiekracht van de Japanse export en weegt op het economisch herstel'', aldus Moody's, dat een Aa2-rating hanteert voor Japan.

Kredietwaardigheid Azië

Standards & Poor's liet maandag weten dat de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten geen directe impact heeft op de kredietwaardigheid van landen in de Aziatische regio.

Het kredietbureau, dat zaterdag (Nederlandse tijd) de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagde van AAA naar AA-plus, stelde wel dat er op langere termijn negatieve consequenties kunnen optreden.

''Onzekerheid op de wereldwijde financiële markten en zwakkere vooruitzichten van de ontwikkelde economieën, in combinatie met de verlaging van de Verenigde Staten, hebben het vertrouwen wel verder ondermijnd'', aldus S&P.