TOKIO - De zeven grote geïndustrialiseerde landen, de G7, zullen de wereldwijde geldmarkten de komende tijd gezamenlijk ondersteunen wanneer dat nodig is om de stabiliteit van de financiële markten te helpen.

Dat zei de Japanse minister van Financiën Yoshihiko Noda in de nacht van zondag op maandag.

''Overmatige en wanordelijke bewegingen in wisselkoersen zijn negatief voor de economie'', aldus Noda. ''We zijn vastbesloten om gecoördineerde actie te ondernemen om liquiditeit en financiële stabiliteit te garanderen en de financiële markten te laten functioneren'', zo voegde hij toe. De leden van de G7 zijn naast Japan, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Het vertrouwen in de Amerikaanse dollar is na de verlaging van de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten door Standard & Poor's, van AAA naar AA-plus, niet aan het wankelen, zo benadrukte Noda verder. De ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G7 zullen de komende tijd nauw met elkaar in contact blijven en de ontwikkelingen op de geld-, aandelen- en obligatiemarkten scherp blijven volgen.