MADRID - Spanje werkt aan nieuwe hervormingen, waarmee het land het begrotingstekort met een extra 4,9 miljard euro wil terugdringen.

De plannen moeten deze maand gelanceerd worden, aldus de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado zondag.

De minister waarschuwde de Europese Centrale Bank (ECB), dat deze ''zijn werk moet doen in de ondersteuning van de stabiliteit in de markten voor schuldpapier''. Enkele marktkenners stelden eerder dat ECB-topman Jean-Claude Trichet afgelopen week faalde in het uitspreken van harde steun voor Spaanse en Italiaanse staatsleningen. Daardoor zou hij de onrust op de aandelen- en obligatiemarkten versterkt hebben.

Belasting

Spanje, door de financiële markten gezien als een potentiële kandidaat voor schuldensteun, wil 2,5 miljard euro extra besparen door het aanpassen van belastingen voor grote bedrijven. Verder wil minister Salgado 2,4 miljard euro besparen door het aankopen van goedkopere generieke medicijnen.

Deze acties moeten het begrotingstekort van het land helpen terugdringen van de geplande 6 procent van het bruto binnenlands product in 2011 naar 4 procent in 2012. Uiteindelijk moet het begrotingstekort weer bij de 3 procent uitkomen. In 2010 bedroeg het Spaanse begrotingstekort nog 9,2 procent van het bruto binnenlands product.