Voor het eerst is een ziekenhuis in de problemen gekomen doordat vastgoed minder waar wordt. Nieuwe regels voor afschrijving brachten een ziekenhuis in Zoetermeer op de rand van faillissement.

De nieuwe regels dwingen ziekenhuizen vastgoed en andere investeringen sneller af te schrijven. Dat heeft het Zoetermeerse 't Lange Landziekenhuis (LLZ) in acute financiële problemen gebracht, zo meldt het Financieele Dagblad. Overname van het ziekenhuis door drie ziekenhuizen in de buurt moet het LLZ voor een faillissement behoeden.

Druppel

De afwaardering was de druppel voor het ziekenhuis dat al langer financiële problemen kende. Ziekenhuizen mochten tot voor kort lange periodes uittrekken om vastgoed af te schrijven. Dat leidde tot opgeblazen balansen omdat er waarden voor vastgoed werden opgevoerd die niet reëel waren.

Nu moeten ziekenhuizen alsnog de marktwaarde van hun gebouwen en apparatuur in de boeken opvoeren. Vooral voor ziekenhuizen die weinig reserves hebben, dreigt hiermee een flink probleem te ontstaan. LLZ in Zoetermeer is het eerste ziekenhuis waar dit zichtbaar wordt.