NEW YORK - Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft zaterdag (plaatselijke tijd) de beslissing verdedigd om de Verenigde Staten de hoogste kredietwaardigheidsstatus te ontnemen. 

S&P werd er door de VS van beschuldigd fouten te hebben gemaakt in de berekeningen en analyses die leidden tot de verlaging van AAA naar AA-plus.

De top van het bedrijf gaf toe een rekenfout te hebben gemaakt, maar voegde daar aan toe dat dit niets afdeed aan het oordeel. ''De cijfers die we hebben gepubliceerd zijn accuraat en onze analyse is goed.''

De kredietbeoordelaar kreeg zaterdag zware kritiek, onder meer van het Amerikaanse ministerie van Financiën. Een zegsman stelde dat S&P grove fouten heeft gemaakt in de berekeningen. S&P zou er 2 biljoen dollar naast zitten. Een andere functionaris zei dat analyse van de kredietbeoordelaar ''diepe en fundamentele fouten'' bevat.

S&P zei dat vooral de grote schuld en de stijgende begrotingstekorten van de Verenigde Staten leidden tot de beslissing om het land niet langer tot de meest veilige kredietnemers te rekenen.