RIJSWIJK - De Verenigde Staten beschuldigen kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) van het maken van grove fouten in berekeningen die leidden tot verlaging van de kredietwaardigheid van de Amerikaanse overheid. 

Het Amerikaanse ministerie van Financiën liet dat weten, direct nadat de afwaardering in de nacht van vrijdag op zaterdag bekend werd gemaakt. S&P zou er 2 biljoen dollar (2.000 miljard) naast zitten.

Daarna bleef het stil vanuit de VS. President Barack Obama liet zich er niet over uit. China daarentegen was er als de kippen bij om de Amerikaanse zucht naar schulden te veroordelen en te pleiten voor een nieuwe mondiale reservemunt en kreeg bijval van Groot-Brittannië.

Zwaard van Damocles

Wekenlang hing een mogelijke afwaardering van de VS in verband met het schuldenplafond als zwaard van Damocles boven de financiële markten. S&P heeft dat nu gedaan, maar op bescheiden schaal. Kredietbeoordelaars Fitch en Moody's hebben het (nog) niet gedaan.

Rusland reageerde koeltjes. Het land houdt zijn dollarreserves aan en wees op het geringe verschil tussen de AAA-status die de VS altijd hadden en de AA+-status die het land nu heeft.

Frankrijk

Frankrijk reageerde als eerste Europese land en sprak zijn vertrouwen uit in de Amerikaanse economie. De Nederlandse minister van Financiën Jan Kees de Jager volgde dat voorbeeld, maar was wel kritisch. ''Het beleid in de VS richt zich nu terecht op budgettaire discipline en een goed bezuinigingsplan. Maar daarbij is een snelle en doortastende implementatie van de voorgenomen budgettaire hervormingen essentieel.'' Zijn Indiase ambtsgenoot sprak van een ''ernstige situatie.''

De ministers van Financiën en centrale bankiers van de G7 zouden volgens een Europese diplomaat dit weekeinde nog telefonisch overleggen over de onrust op de financiële markten. Volgens de bron heeft de afwaardering van de Amerikaanse kredietwaardigheid een nieuwe dimensie gegeven aan de al bestaande Europese schuldencrisis, waardoor overleg op hoog niveau nodig is.

De enige aandelenbeurs die zaterdag open was, die van Saudi-Arabië, sloot 5,5 procent lager. Op de Europese en Amerikaanse beurzen ging het vooral donderdag en in mindere mate vrijdag, neerwaarts. Toen was de beurs in Saudi-Arabië dicht.