NEW YORK - Netwerksite LinkedIn lijkt het vooralsnog waar te kunnen maken. In mei ging het bedrijf als eerste (sociale) netwerksite naar de beurs, de cijfers over het tweede kwartaal verrasten beleggers. 

Bij de beursgang rezen meteen twijfels over de hoge waarde die LinkedIn werd toegedicht.

De inkomsten over het tweede kwartaal namen met 120 procent toe tot 121 miljoen dollar (84 miljoen euro), de nettowinst ging licht omhoog naar 4,5 miljoen dollar (3,1 miljoen euro). De omzet groeide daarmee harder dan was verwacht.

Voorproefje

De beursgang van LinkedIn en het verloop daarvan wordt gezien als voorproefje voor als Facebook naar de beurs gaat. De ervaringen met beursgangen van internetbedrijven in de jaren 90 die uiteindelijk leidden tot de 'internetbubble' hebben beleggers sceptisch gemaakt over dit soort fondsen.

Daarom keken de investeerders ook reikhalzend naar de eerste volledige kwartaalcijfers van LinkedIn. De site denkt de inkomsten verder te kunnen opkrikken door de gebruikers vaker naar de website te lokken en nieuwe geografische markten aan te boren.

De zwakke arbeidsmarkt in de VS zit LinkedIn wel in de weg; de site koppelt vooral werkzoekenden en werkgevers aan elkaar.