WASHINGTON - De werkgelegenheid in de Verenigde Staten (exclusief de landbouw) is in juli met 117.000 banen toegenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid vrijdag bekend.

Het cijfer valt aanzienlijk beter uit dan verwacht. Economen rekenden in doorsnee op een groei met 85.000 banen. De banengroei in juni werd opwaarts herzien tot 46.000, van een eerder gemelde 18.000 nieuwe arbeidsplaatsen.

De werkloosheid nam in juli af tot 9,1 procent van de Amerikaanse beroepsbevolking tegenover 9,2 procent in juni. Economen dachten dat de werkloosheid onveranderd zou blijven.

Vooral in het bedrijfsleven in de VS nam de werkgelegenheid in juli sterk toe, met 154.000 banen. De banengroei van een maand eerder werd herzien tot 80.000 van een eerder gerapporteerde 57.000. In de Amerikaanse industrie kwamen er vorige maand 24.000 nieuwe banen bij.

Overheid

Bij overheidsinstellingen daalde het aantal arbeidsplaatsen vorige maand met 37.000. Dat kwam vooral door ontslagen van ambtenaren in de Amerikaanse staat Minnesota door een conflict over bezuinigingen, waardoor de overheid daar gedeeltelijk stilviel.

In juni gingen een herziene 34.000 banen verloren bij de overheid in de VS.

Het goede banencijfer verlichtte de zorgen over de afzwakkende Amerikaanse economie en zorgde voor opluchting op de wereldwijde aandelenmarkten. Die zijn de laatste tijd sterk gedaald door zorgen over een afzwakkende economie.

Stabiliseren

Volgens ING-analist James Knightley zou dit cijfer het marktsentiment wat kunnen stabiliseren. Hij denkt dat de aandacht nu zal uitgaan naar wat de Federal Reserve volgende week gaat zeggen. Verder denkt hij dat de macrocijfers van volgende week niet al te slecht zullen zijn.

Daardoor verwacht de analist dat de Fed voorzichtig zal zijn over de economie, maar nog niet gaat hinten op kwantitatieve verruiming. "Maar recente cijfers waren niet zo goed en het naar beneden stellen van het nationaal inkomen geeft aan dat de economie nog meer overcapaciteit heeft dan gedacht", aldus Knightley in een reactie op de cijfers.