GRONINGEN - Koop Holding Europe moet het sociaal plan uitvoeren van diens failliete dochteronderneming Hogenboom Benelux. Dit heeft de rechtbank in Groningen vrijdag bepaald in een kort geding dat de vakbonden FNV Bouw en FNV Bondgenoten hadden aangespannen.

De vakbonden beschuldigen de holding van Henk Koop en Cor Boonstra ervan het financieel gezonde Hogenboom Benelux bewust te hebben opgeofferd door alle vermogen aan het bedrijf te onttrekken.

Na het faillissement stonden de ruim 100 overgebleven werknemers met lege handen, terwijl hen ''een zachte landing'' was beloofd door de directie van Koop Holding, aldus de vakbonden. Die eisten dat KHE alsnog het sociaal plan voor haar rekening neemt.

Verantwoordelijk

De rechter achtte bewezen dat moederbedrijf KHE ''aan de knoppen draaide'' bij Hogenboom. Door middel van de cashpool was KHE in staat in zeer vergaande mate haar dochters aan te sturen.

Daarom is KHE ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het sociaal plan voor de oud-werknemers, aldus de rechter.

Goedkoop lozen

De vakbonden zijn blij met het vonnis. ''Hiermee is bewezen dat je niet weg kunt komen met slecht werkgeverschap en het goedkoop lozen van werknemers'', aldus bestuurder Marije Ottervanger van FNV Bondgenoten.

Hogenboom was onder meer actief in het leggen van pijpleidingen voor gas, water en elektriciteit. In 2009 werkten er nog 450 mensen bij het bedrijf.