AMSTERDAM – Een omgebouwde arcadekast maakt autorijden leuker door bestuurders onderweg een racespel te laten spelen.

In de jaren '80 verscheen de racegame Out Run in de arcadehallen. Toen zat je nog vast op een plek, maar nu zijn onderzoekers aan de University of California er in geslaagd een versie te maken waarmee je echt kunt rijden.

De auto heeft een aantal camera's aan de buitenkant gemonteerd en met behulp van speciale software wordt de weg op een scherm in het voertuig geprojecteerd. Erg veilig is het nog niet omdat je moeilijk kunt zien wat er echt gebeurt. De wagen rijdt daarom niet veel harder dan een golfkarretje.

Gamification
In de huidige vorm is het commercieel nog niet zo interessant, maar de techniek is wel bruikbaar om rijden leuker en makkelijker te maken. Het is een vrij drastische manier van gamification, om alledaagse zaken plezieriger te maken, waarbij het spel de boventoon voert in plaats van de realiteit.

De ontwikkelaars zien hun creatie echter niet alleen als een vorm van entertainment. Gehandicapte mensen in een rolstoel kunnen bijvoorbeeld geholpen worden met navigeren in situaties waar ze zelf weinig zicht hebben. Maar ook in gewone auto's kan het dienen als navigatiemiddel of vertier in de file.

Bekijk video: