BRUSSEL - De financiële markten reageren niet zoals gehoopt op de maatregelen die de leiders van de eurozone op 21 juli overeenkwamen.

Dat stelde Europees Commissaris Olli Rehn (Economische en Monetaire Zaken) vrijdag op een persconferentie in Brussel over de actuele ontwikkelingen in de eurozone. Hij onderbrak zijn vakantie in Finland na overleg met voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie.

Op de financiële markten waren er verwachtingen dat alle elementen van het akkoord van 21 juli meteen konden worden uitgevoerd, aldus Rehn. Volgens de commissaris waren deze verwachtingen ''duidelijk onrealistisch'', maar de markten reageerden desondanks teleurgesteld.

Problemen

Voor de uitvoering van een dergelijk ''allesomvattend, gedetailleerd en technisch complex'' akkoord is tijd nodig, benadrukte de Fin. Hij constateert dan ook ''problemen'' bij het verduidelijken van het akkoord naar de markten.

Delen van de overeenkomst moeten in elk land worden bekrachtigd. Dit is noodzakelijk en legitiem, aldus Rehn. Betrokkenen zijn dag en nacht bezig om ''vlees op de botten'' van het akkoord te krijgen.

De commissaris vindt dat de technische en politieke processen begin september moeten zijn afgerond om een einde te kunnen maken aan de onzekerheid.

Geen reddingsboei

Rehn herhaalde zijn pleidooi voor een versterking van het noodfonds voor eurolanden die kampen met financiële problemen. Het reddingsfonds zou daardoor aan geloofwaardigheid en effectiviteit winnen.

De commissaris zei niet te verwachten dat de grote eurolanden Italië en Spanje een reddingsboei nodig hebben. ''Ik geloof niet dat een van deze landen een programma nodig heeft'' in navolging van de kleinere eurolanden Griekenland, Ierland en Portugal, aldus Rehn.