PARIJS - Er komt een onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik door IMF-baas Christine Lagarde in de tijd dat zij nog minister van Economische Zaken was. Dat heeft een rechtbank in Parijs donderdag bepaald.

De zaak draait om een schikking die Lagarde afdwong in een conflict tussen zakenman Bernard Tapie en de voormalige staatsbank Crédit Lyonnais.

Tapie, een vriend van president Nicolas Sarkozy, kreeg een schadevergoeding van 285 miljoen euro. Een jaar eerder had hij in dezelfde zaak nog bot gevangen bij het hoogste Franse gerechtshof.

Verkrachtingszaak

Lagarde volgde onlangs haar landgenoot Dominique Strauss-Kahn op, die in opspraak was geraakt door een verkrachtingszaak in de Verenigde Staten. Lagarde heeft steeds ontkend dat ze de wet heeft overtreden en lijkt niet van plan het veld te ruimen.

Yves Repiquet, de advocaat van Lagarde, liet weten dat het onderzoek geen invloed zal hebben op het functioneren van de topvrouw bij het IMF. ''Deze procedure is op geen enkele wijze onverenigbaar met de huidige taken van de directie van het IMF'', aldus de jurist.

Het Nederlandse ministerie van Financiën wilde donderdag geen inhoudelijk commentaar geven.

IMF

Het bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) blijft erop vertrouwen dat de nieuwe topvrouw, Christine Lagarde, haar taken effectief kan uitvoeren, ondanks een onderzoek naar haar handelen tijdens haar ambtsperiode als Franse minister.

''Het zou niet gepast zijn van het bestuur om commentaar te geven op een zaak die onder de Franse rechter is'', lieten de bestuurders van het IMF in een verklaring weten. Ze voegden eraan toe dat zij vertrouwen in haar houden.

Onhandig

Het onderzoek naar Lagarde is politiek onhandig voor het IMF, zei analist Thomas Klau van denktank European Council on Foreign Affairs donderdag tegen persbureau Reuters. Grote gevolgen voor haar positie als leider van het fonds voorziet hij echter niet.

''Het zou me verbazen als er een dynamiek ontstaat die het leiderschap van Lagarde nu al bedreigt'', stelde hij. ''Maar sinds de affaire met Strauss-Kahn kan elke schijn van ongepastheid nu kwaadaardige gevolgen hebben.''