AMSTERDAM – Spellen op Facebook maken de overgang van de computer naar draagbare platformen dankzij een streamingdienst voor de iPad.

Sociale games worden door een paar honderd miljoen mensen gespeeld en Facebook is hierbij het dominante platform. Toch moet je nog steeds met de computer naar de website om spellen te kunnen spelen.

Onhandig, want van de 750 miljoen gebruikers bezoeken ruim 250 miljoen mensen Facebook via een mobiel platform. Dit zijn bovendien intensievere gebruikers dan de desktopbezoekers.

Met de nieuwe applicatie 'GameBox for Facebook' is het wel mogelijk om games op bijvoorbeeld een tablet te spelen. GameBox is een cloudservice en haalt de spelgegevens van Facebook en stuurt deze onveranderd naar een mobiel platform. De games zijn dus direct vanaf internet te spelen, zonder dat ze eerst opgeslagen moeten worden op een tablet. Hierdoor ziet het spel er hetzelfde uit als de desktopvariant en blijven ook de functionaliteiten in tact.

Op het moment zijn slechts twee Facebook-games beschikbaar: CityVille en Army Attack, maar meer spellen worden binnenkort verwacht. De applicatie is alleen nog maar beschikbaar op de iPad, hoewel de techniek ook geschikt is voor andere platformen zoals Android. Wanneer andere versies verschijnen is echter nog onbekend.