AMSTERDAM - Onze hormonen beslissen voor een groot deel over onze plaats in de zakelijke wereld. Het wordt tijd om dat toe te geven.

“Hormonen zijn chemische stoffen, welke een zeer specifieke uitwerking op de organen en weefsels van het lichaam uitoefenen, zowel in de zin van aanzetten als afremmen”, zo valt te lezen op verschillende deskundige websites. Of, volgens het Griekse hormân waar de term zijn oorsprong vindt: “aandrijfstoffen”.

En dat is nu net waar het om gaat. Want hormonen zijn een nogal essentieel stofje in ons lichaam. Echter, ze kunnen zich soms zo dominant manifesteren, dat ze ons beslissingen laten nemen zonder te overleggen met de hersenen.

Mannen en vrouwen

We weten dat de hormoonstructuur bij mannen en vrouwen in principe wezenlijk anders is. Om de oorspong te begrijpen moeten we nadrukkelijk kijken naar ons evolutiepad. Vandaar onze stelling dat je vooral mannen moet laten doen waar mannen goed in zijn en vrouwen waar vrouwen goed in zijn.

Dat bijvoorbeeld testosteron en dominantie of macht iets met elkaar te hebben, weten we. Soms escaleert dat, denk maar aan een recent voorval met DJK en het kamermeisje.

Soms kan het ook prima werken. Immers, als je het conditioneert kunnen er ook mooie zaken uit voorkomen en kan het testosteron bij een leider als aanvoerder een organisatie uit de bagger trekken, en kunnen er innovatieve zaken ontplooid worden.

Maar een hot item momenteel is ook het “dienend leiderschap”. De kans dat er meer bekwame vrouwen beter zijn in dienend leiderschap is groot.

De traditionele rollen van mannen en vrouwen zijn eeuwen hetzelfde geweest en dat de dienende leider momenteel hot is, komt in dit geval prima uit voor de vrouwelijke leiders. Overigens met dien verstande dat die vrouwelijke leiders ook niet bang zijn voor hun vrouwelijkheid.

Katten

Als we even een uitstapje maken naar de kattengemeenschap, is daar het samenspel en de rollenverdeling tussen de gecastreerde katers, niet gecastreerde katers en heel jonge katers. Ook kinderloze poezen of moederpoezen met kittens en gesteriliseerde poezen hebben een natuurlijke rangorde die werkt.

Maar katten weten niets van managerial skills of dienend leiderschap, ze acteren op wat het lichaam ze meegeeft. Als wij naast onze ontwikkeling als mens, nu ook eens uit durven komen voor onze basis, kunnen we vanuit ons natuurlijk gedrag functioneren (aangevuld met scholing en ervaring).

Natuur

Is dat primitief? Dat moet iedereen maar voor zichzelf uitmaken. Maar wij denken dat je altijd naar de beste man of vrouw voor een bepaalde baan moet kijken en dat wat je van de natuur hebt meegekregen, daar een belangrijk onderdeel van is.

En ja, soms is ‘the best man for the job’ een vrouw, of zoeken we over een tijdje weer de meer autoritaire leider. Mogelijk dat er dan meer mannen voor in aanmerking komen… Ook goed!

Helma van Wanrooij en Eelkje Oldenburger zijn de oprichters van Stichting Legatio. Zij ondersteunen ondernemers met de bedrijfsvoering van hun onderneming en/of hun persoonlijke ontwikkeling en worden hierbij ondersteund door een professioneel team. Legatio is ook te vinden op Twitter.