AMSTERDAM - De Japanse overheid is donderdag begonnen met een valuta-interventie om de yen in waarde te laten dalen. Hoewel de koers van de Japanse munt inderdaad daalde, vragen handelaren zich af wat de impact van de maatregelen op de langere termijn is.

De overheid stapte via de Japanse Centrale Bank om drie uur donderdagnacht in de markt, waarna de yen scherp daalde ten opzichte van andere valuta. De dollar steeg snel naar JPY78,20 van JPY77,13, terwijl de euro naar JPY111,80 opliep van JPY110,72.

Tijdens een in alle haast bijeengeroepen persbijeenkomst lichtte de minister van Financiën Yoshihiko Noda de stappen toe, door aan te geven dat deze gericht zijn op het stoppen van excessieve, speculatieve bewegingen van de koers van de yen. Ondanks speculatie over mogelijke internationaal gecoördineerde acties zei Noda dat Japan zelfstandig opereert.

Liquiditeit

Kort nadat Noda sprak, brak de Bank of Japan zijn tweedaagse bijeenkomst af en kondigde later op de dag aan de inkoop van beleggingen uit te breiden en de markt van meer liquiditeit te willen voorzien.

Door de recente stijging van de Japanse munt zijn de vooruitzichten voor de Japanse economie, die drijft op de export, verslechterd.

Veel handelaren vragen zich echter af of de acties het gewenste effect op de langere termijn hebben.

Ondanks de nasleep van de aardbeving en tsunami eerder dit jaar en de hoge schuldenlast van Japan, zien beleggers die in toenemende mate bezorgd zijn over de Amerikaanse economie in de Japanse munt toch een veilige belegging.