ROTTERDAM - De Arbeidsinspectie wil acht bedrijven die werkten aan de aanleg van de Tweede Maasvlakte, een boete opleggen wegens het inzetten van illegale werknemers. Onder de bedrijven zitten Boskalis en Van Oord.

Inspecteurs van de dienst constateerden vorig jaar augustus dat voor de 35 betrokken mensen geen werkvergunning was aangevraagd.

Het ging om mensen uit Oekraïne, Rusland en de Filipijnen die werkten op twee baggerschepen. De bedrijven krijgen nog de kans zich te verweren. Daarna bepaalt de Arbeidsinspectie definitief of ze worden beboet, zei een woordvoerster van de dienst woensdag naar aanleiding van berichtgeving door het AD.

Boete

Hoeveel boete de bedrijven elk eventueel moeten betalen, staat nog niet vast. Als standaardboete geldt een bedrag van 8000 euro per illegale werknemer.

Dat betekent dat het totale boetebedrag zou kunnen oplopen tot boven de 2 miljoen euro, omdat alle bedrijven die betrokken waren bij de tewerkstelling de boete moeten betalen.

Onder bedrijven zitten de baggeraars Boskalis en Van Oord en opdrachtgever Havenbedrijf Rotterdam. De andere bedrijven zijn projectbureaus en uitzendfirma's.

Boskalis

Een woordvoerder van Boskalis zei in een reactie dat de zaak genuanceerder ligt dan de Arbeidsinspectie nu voorstelt. Hij wilde er verder niet op ingaan. ''Wij bestuderen de zaak en wachten verdere stappen van de Arbeidsinspectie af.'' Branchegenoot Van Oord verwees naar de reactie van Boskalis.

Havenbedrijf Rotterdam liet weten de kwestie eerst nader te willen bestuderen alvorens te reageren.