AMSTERDAM - Ingenieurs van de Britse universiteit van Southampton zijn erin geslaagd een werkend onbemand vliegtuig te maken met een 3D-printer.

De onderdelen van het vliegtuig zijn binnen twee dagen ontworpen. Het printen, dat laagje voor laagje gebeurt, duurde vijf dagen. Alleen de elektrische motor is niet geprint.

Het vliegtuig kreeg de naam Sulsa (Southampton University Laser Sintered Aircraft) en kostte iets meer dan negenduizend euro om te maken. Uit de eerste tests blijkt dat Sulsa zo'n tien minuten kan vliegen.

UAV's

De mogelijkheden voor een onbemand vliegtuig, of 'Unmanned Aerial Vehicle' (UAV), zijn groot. Zo worden UAV's al gebruikt door veiligheidsinstanties voor toezicht, door wetenschappers voor het verzamelen van data of door het Amerikaanse leger voor luchtaanvallen.

In Nederland is onder andere de TU Delft actief bezig met de ontwikkeling en verbetering van onbemande vliegtuigen.

3D-printer

Met Sulsa bewijzen de Britse ingenieurs tevens dat er meer mogelijkheden voor 3D-printers komen. Steeds meer materialen worden naast plastic beschikbaar, zoals keramiek, gelatine en zelfs chocolade. Daarnaast worden de printers steeds kleiner en betaalbaarder voor consumenten.

De ontwikkeling van Sulsa maakt mogelijk de weg vrij voor werktuigbouwkundigen die nu op een relatief goedkope manier nieuwe ontwerpen kunnen testen. Dit was voor de komst van de 3D-printer bijna ondenkbaar.