PEKING - Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft woensdag stevige kritiek geuit op het Amerikaanse schuldakkoord en over de manier waarop dat tot stand kwam.

Volgens de Chinezen is het akkoord onvoldoende om ''Washingtons schuldenbom onschadelijk te maken en vertraagt het de ontploffing van de bom slechts door het lont iets langer te maken''.

Xinhua, dat beschouwd kan worden als een spreekbuis van de partijtop in Peking, roept de Verenigde Staten in een redactioneel commentaar op te komen met ''meer verantwoorde en effectieve maatregelen om de begroting in balans te brengen''.

De Chinezen maken zich ook zorgen over de ''verlammende tendens om de economie te politiseren. Of Washingtons politieke elite doelbewust chaos creëerde of niet, het is niet aan te raden ruzie te maken, als je aan de rand van de afgrond staat'', aldus Xinhua.

Diplomatieker

De centrale bank van China gaf een diplomatiekere reactie op het schuldakkoord en verwelkomde de overeenkomst. Wel maakte de bank bij monde van president Zhou Xiaochuan duidelijk dat China zijn buitenlandse valutareserves verder zal diversificeren.

''De Chinese valutareserves zullen het principe van gespreide investering blijven volgen en zo de negatieve impact van schommelende financiële markten ondervangen.''

Woensdag verlaagde het Chinese kredietratingbureau Dagong de kredietwaardigheid van de VS voor de tweede keer sinds november. Het bureau geeft de VS nu een A-rating, twee stappen beneden de maximale AAA-rating.