SOTCHI - De Russische president Dmitri Medvedev heeft dinsdag kritiek geuit op de trage vooruitgang in Rusland om administratieve barrières te slechten ten gunste van buitenlandse investeringen. 

''Als we het investeringsklimaat niet verbeteren, zijn we ook niet in staat vooruitgang te boeken'', aldus Medvedev tijdens een bijeenkomst met ambtenaren die het investeringsklimaat moeten verbeteren.

Voortdurende corruptie in Rusland schrikt buitenlandse investeerders nog steeds af. Tegenover de 1,5 biljoen dollar die in de Russische economie omgaat, staan buitenlandse investeringen ter waarde van slechts 13,8 miljard dollar op jaarbasis. In China is dit ter vergelijking 105 miljard dollar.

Provincies

''We vechten steeds weer tegen deze administratieve barrières, maar constateren dat er voortdurend nieuwe de kop opsteken'', aldus Medvedev.

Uit de praktijk blijkt volgens hem dat de meeste van deze barrières, zeker twee derde, in de provincies worden opgeworpen en niet in Moskou.

Kapitaalvlucht

Tegelijk hekelde Medvedev de kapitaalvlucht uit Rusland. Hij zei dat de Russische centrale bank had becijferd dat dit jaar 30 tot 35 miljard dollar aan kapitaal naar het buitenland is verdwenen. Mogelijk heeft dit te maken met onzekerheid in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in maart 2012.