De wereld telt talloze bijzondere werkplekken. Deze week: Skype’s Amerikaanse hoofdkantoor.

In samenwerking met WOVOX.com.

Skype heeft een nieuw kantoor geopend in Silicon Valley. Voor de verhuizing nam architectenbureau Blitz uit San Francisco een leegstand pand in Palo Alto op de schop. Daarbij ging het in de eerste plaats het creëren van ruimte: ze stripten lagen van opgehoopt bouwmateriaal weg om vijf meter hoge plafonds weer zichtbaar te maken.


Voor de werkomgeving deed Blitz onderzoek naar de 'Scrum-' en 'Agile Thinking'-methodes waar Skype mee werkt. Deze erkennen dat je een project moeilijk helemaal van te voren kan bepalen en dat er veel verandert terwijl je er mee bezig bent. Dus is het zinvoller om in korte 'sprints' te werken en snel te kunnen reageren op nieuwe wensen en benodigdheden.

skype4

Naast software worden hier vaak whiteboards en post-its voor ingezet. In dit kantoor vind je overal 'Skype-its': zo kunnen mensen makkelijker bij elkaar komen of snel hun gedachten vangen.

skype2

Voor bijeenkomsten zijn er vrijstaande units of 'pods' met een hoge mate van akoestische privacy (er wordt namelijk veel geskyped). Skypes bestuurskamer is ook zo’n pod maar dan gekleed in wijnstokken van oude wijnvaten, afkomstig van de wijnstreken in Californië.

skype1

Alle samenwerkingsruimtes staan langs de middenas van elke verdieping. Zo kan je elkaar letterlijk en figuurlijk ‘in het midden’ ontmoeten. Individuele werkplekken zitten aan de rand, waar veel natuurlijk licht en minder geluid is. Daartussen zijn informele denk- en ontspanningsruimtes geplaatst. Deze drie-eenheid van ‘collaboration, concentration and contemplation’ moet een fijne en effectieve werkomgeving smeden.

skype3

Klik hier voor meer foto’s en video's van de VS-werkplek, en hier voor het Luxemburgse hoofdkantoor.

Met dank aan Careerwise. Foto's: Design Blitz, onder een Creative Commons-licentie.