Een ondernemer maakt van zijn talent zijn werk. Ook op vakantie. Dat is in deze tijd niet meer dan vanzelfsprekend.

Tussen al het échte nieuws door waren er de afgelopen periode drie opmerkelijke berichten in deze online krant. Alledrie hadden ze dezelfde strekking: mensen kunnen maar moeilijk hun werk loslaten op vakantie. Zo denkt de helft aan het werk, checkt een derde van de werknemers hun mails vanaf hun vakantieadres en ligt dit aandeel bij de managers zelfs op twee derde.

Komkommertijd, zullen velen hebben gedacht bij het lezen van deze berichten. Met een gemompeld “ik heb dat probleem niet” zullen anderen deze uitslagen hebben weggeklikt. En dat is –helaas– heel normaal. Maar mij lieten deze nieuwsberichten niet los.

Toontje

Kwam het misschien door het lichtelijk verontwaardigde ondertoontje in de artikelen? Dat zou kunnen. Maar dat was niet de enige reden. Wat mij verbaasde waren de percentages, die mijns inziens veel te laag zijn. Werknemers hebben óf massaal zitten jokken, óf hebben voor een groot gedeelte de verkeerde baan. En omdat ik graag in het goede van de mensen geloof, ga ik van het laatste uit.

Zeg nou zelf: als je het werk doet waar je voor gemaakt bent, dan doe je dat toch met plezier? Als je wordt geprikkeld en gecoacht, als je goede resultaten behaalt en blijft leren, dan is het toch heel normaal dat je ook op vakantie aan je werk denkt? Je werk is dan namelijk een verlengstuk van jezelf.

Wat mij betreft mogen de percentages veel hoger liggen dan er die uit de onderzoeken rolde. Sterker nog, in de komende jaren gaan deze cijfers gegarandeerd omhoog. Niet alleen omdat steeds meer mensen zich bewust worden van hun ware roeping en hier letterlijk en figuurlijk werk van gaan maken, maar ook omdat thuiswerken gangbaarder wordt.

Op afstand

Als je op afstand mag werken, dan zul je al gauw beseffen dat dit net zo goed vanuit het buitenland kan. Zo kun je weer vaker op vakantie, waarbij aan je werk denken, je mails checken of zelfs een ochtendje werken helemaal niet erg meer is.

Wij ondernemers hebben wat dat betreft makkelijk praten. Velen van ons, en dan vooral de ZZP’ers, hebben voor zichzelf gekozen en werk van hun talent gemaakt. Wie die stap heeft genomen en doet wat hij is, zal merken dat de grenzen tussen werk en recreatie vervagen. Niet aan je werk denken tijdens je vakantie wordt dan simpelweg... ondenkbaar.

De specialiteit van André Gussekloo is het schrijven van SEO-teksten. Daarnaast blogt hij over onderwerpen als werken in het buitenland, of dit nu tijdens een korte werkvakantie of een wereldreis is.