AMSTERDAM - Amerikaanse startups zorgen niet meer voor zoveel banen dan zij eerst deden. Sinds 2006 is het aantal nieuwe banen, die door startups gerealiseerd worden, met 27 procent gedaald.

Dit blijkt uit onderzoek (pdf) van de Ewing Marion Kauffman Foundation, een grote non-profit organisatie die ondernemerschap stimuleert.

Elk jaar daalt het aantal nieuwe banen. Waar in 2008 nog drie miljoen banen in de Verenigde Staten gecreëerd werden, was dit in 2009 nog maar 2,3 miljoen. Volgens het onderzoek brachten de jaren negentig gemiddeld 7,5 banen op per nieuw bedrijf, tegenwoordig ligt het gemiddelde op 4,9 banen.

Oorzaak

De stichting noemt de toenemende mate van outsourcen bij startups een oorzaak. Bovendien zouden beginnende bedrijfjes, met meestal één of twee oprichters, hun ideeën vaker alleen willen uitvoeren. Ook wordt er meer met tijdelijke contracten gewerkt.

Het onderzoek benadrukt dat de recessie deze trend niet in gang heeft gezet. De daling van het aantal banen is volgens de onderzoekers een trend die al langer speelt.