LONDEN - Duitsland en Frankrijk, het economische hart van de eurozone, kampten in juli met een flinke afname van de bedrijvigheid in de industrie. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde bijna tot 50, het punt tussen groei en krimp.

De Britse marktonderzoeker Markit maakte maandag bekend dat de inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone daalde van 52 in juni tot 50,4 vorige maand. Dat is de laagste stand sinds september 2009.

''Het nieuwe cijfer bevestigt het verdere verval richting stagnatie, een opvallende ommekeer ten opzichte van de sterke groei aan het begin van dit jaar'', aldus econoom Rob Dobson van Markit.

Volgens Markit was de daling van de nieuwe orders opvallend ''niet alleen in landen als Spanje, maar ook in de nu snel afkoelende kernlanden als Duitsland en Frankrijk''. Nederland was het enige land waarin het aantal nieuwe orders toenam, aldus Markit.

Orders

De deelindex voor nieuwe orders daalde in Duitsland voor het eerst in 2 jaar. In Frankrijk daalde de orderinstroom het sterkst sinds juni 2009. Voor de hele eurozone daalde de deelindex voor nieuwe orders van 49,8 in juni tot 47,6, eveneens de laagste stand sinds juni 2009.

De Europese Centrale Bank claimde vorige maand dat de export vanuit de 17 landen van de eurozone gesteund zou worden door de wereldeconomie. Markit concludeerde maandag echter dat de deelindex voor nieuwe exportorders in juli voor het eerst in ruim 2 jaar daalde.