AMSTERDAM - Studenten aan het Massachusetts Institute of Technology (MIT) hebben mogelijk de goedkoopste versie van een 60 watt gloeilamp uitgevonden, waardoor de allerarmsten toegang hebben tot verlichting.

Dit meldt Reuters in een reportage.

De studenten van het MIT ontwikkelden de lamp voor de onderontwikkelde regionen van de Filipijnen, waar de armste bewoners in sloppenwijken wonen. Een gloeilamp is voor deze bewoners een luxe-object, omdat zij de elektriciteitsrekening niet kunnen betalen.

De 'lamp' werkt door water en bleek in een plastic fles te mengen. De fles wordt geplaatst in een gat in het dak. De fles zorgt ervoor dat de zonnestralen het licht naar alle kanten opbreekt. De bleek voorkomt de vorming van algen. Het systeem zou even fel zijn als een 60 watt gloeilamp.

Samen met een plaatselijk project dat zich inzet voor goedkope verlichting in de sloppenwijken, hebben de bewoners inmiddels meer dan tienduizend flessen geplaatst. Hoewel de lamp alleen overdag werkt, kunnen de bewoners flink kosten besparen in slechts een uur werk. De lamp zou vijf jaar lang kunnen werken.