Ondernemen is intensief en vermoeiend. Een normale vakantie nemen is er vaak niet bij. Maak je vakantie daarom ondernemers-proof!

Ik heb een theorie. Ondernemers hebben een meer dan gemiddeld ontwikkeld schuldgevoel. Daarom werken ze zo hard. En als er dan –vaak onder grote druk van het gezin- een keer met veel moeite twee weekjes vakantie wordt gehouden, voelen ze zich schuldig en dus gaan telefoon, laptop en de boekhouding mee.

Het gevolg is dat de vakantie, ehhh, niet zo succesvol is als bij andere vakantievierders. Sterker nog, veel ondernemers zijn blij als ze weer aan het werk kunnen. Rust nemen is echter belangrijk voor iedereen, dus wat moet je dan?

Villa Balkonia

Vakantie vieren is een concept waar we in Nederland niet zo heel vaak bij stilstaan. We zijn in de wereld redelijk uniek met maar liefst vijfentwintig vakantiedagen en hoewel in menig arbeidscontract staat dat je alleen vakantie mag opnemen in overleg, gaat iedereen er hier van uit dat vakantie een uit steen gehouwen recht is.

En als je een werknemer bent is dat misschien ook wel zo.Voor een ondernemer is vakantietijd echter juist vaak de drukste tijd van het jaar en valt er alleen buiten het hoogseizoen wat te ritselen. Als je schoolgaande kinderen hebt, heb je dus een probleem.

Veel ondernemersgezinnen zijn daarom gewend aan een vakantie zonder papa of mama, danwel een vakantie in Villa Balkonia. Moet je je als ondernemer dan maar neerleggen bij een vakantieloos bestaan? Nee. Natuurlijk niet. Het is alleen belangrijk om je vakantie ondernemers-proof te maken. Hoe je dat doet? Leuk dat je dat vraagt, ik heb wel een paar tips…

Tips

Tip 1: Bepaal het juiste moment van vakantie. Kies het liefst een moment buiten de schoolvakanties. Heb je schoolgaande kinderen? Boek dan een vakantie in de buurt en haal je kinderen van school en neem ze gewoon mee naar de vakantielocatie.

Tip 2: Als ondernemer wil je niet lang van de zaak weg zijn. Neem daarom liever vaker, maar minder lange vakanties.

Tip 3: Maak afspraken met je gezin. ’s Morgens contact hebben met de zaak en maximaal een uur werken per dag is goed voor je gemoedsrust en heeft een beperkte invloed op je gezin. Wel onthouden dat je daarna je telefoon en laptop uithoudt!

Tip 4: Maak afspraken met je werknemers. Laat de achterblijvers op de zaak alleen bellen als het echt moet. Is dat lastig? Schakel je telefoon dan door naar een antwoordservice. Zij kunnen je dan SMS-en als het echt belangrijk is.

Tip 5: Beperk contact, maak gebruik van een out-of-office melding. Bekend als emailservice, deze melding vertelt mailers dat ze je even niet kunnen bereiken. Minder bekend is dat veel mobiele telefoonproviders deze melding ook kunnen geven. Zoek maar eens in je voicemailopties. Wel een melding, maar geen bericht.

Vakantie-in-je-eentje

Zomaar vijf manieren om als ondernemer toch lekker op vakantie te kunnen met het gezin. Mocht dit toch niet helemaal zijn wat je nodig hebt na een jaar lang buffelen? Denk dan ook af en toe eens aan jezelf.

Vaste lezers weten dat ik een warm voorstander ben van vakantie-in-je-eentje. Dit is een prima manier om jezelf op te laden en na te denken over de lange termijn. Lange wandelingen, een lekker drankje, stapels boeken en dan een leeg kladblok om je ideeën op te schrijven.

Prima manier om zonder schuldgevoel uit te rusten, je bent immers aan het werk. Probeer het eens, misschien heb je dan weer voldoende energie om een gewone vakantie te overleven.

Robert Mekking is Partner bij MVR & partners. Reageren? www.twitter.com/robertmekking.