AMSTERDAM – Europese bedrijven blijven weinig investeren in hun bedrijfsvoering. Dit blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Europese statistisch bureau Eurostat.

In verhouding tot de bruto toegevoegde waarde, de omzet min de waarde van de inkopen, investeerden bedrijven in de eurozone 20,7 procent in het eerste kwartaal van dit jaar.

Het niveau is bijna onveranderd ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Toen investeerden bedrijven voor 20,6 procent van de bruto toegevoegde waarde in onder andere nieuwe gebouwen en machines.

Bedrijven in de EU, bestaande uit 27 landen, investeerden in het eerste kwartaal van dit jaar voor 19,9 procent van de bruto toegevoegde waarde. Dit is onveranderd ten opzichte van het kwartaal daarvoor.

Bedrijfsvoering

Uit de cijfers blijkt verder dat bedrijven in de eurozone iets meer geld overhielden aan hun bedrijfsvoering. In de eerste drie maanden van 2011 stond de verhouding tussen de brutowinst en de bruto toegevoegde waarde op 38,5 procent. In het kwartaal daarvoor stond het winstniveau op 38,3 procen. 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte vorige week al bekend dat in Nederland de bedrijfsinvesteringen wel groeien. In mei bleek het volume met 10 procent meer gegroeid te zijn dan een maand daarvoor.