AMSTERDAM - Supermarktketen Spar opent een landelijke webwinkel. De webshop moet begin 2012 in de lucht zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van Spar vrijdag.

Tegenover webwinkeltijdschrijft Twinkle vertelt bedrijfseconomisch directeur van Spar Jaap Tukker over het besluit. "In de eerste helft van volgend jaar gaan we met één centraal aangestuurde en landelijk dekkende webwinkel werken, waar onze franchisenemers gebruik van kunnen maken."

De webwinkel wordt opgestart op verzoek van de driehonderd franchisers. De rest van 2011 wordt gebruikt om met hen te overleggen hoe de webwinkel eruit moet gaat zien.

Postcode

Bestellingen moeten op basis van postcode binnenkomen bij een bepaalde ondernemer, die vanuit zijn eigen winkel vervolgens de boodschappen verzamelt en vervoert of laat afhalen. "In die lokale aanpak zit hem de kracht. Onze winkels liggen verspreid over het land, we hebben een hoge dorpsdichtheid", stelt een woordvoerder van Spar.

Spar denkt niet dat vervoer door de individuele ondernemer een probleem wordt. "Zeventig procent van onze ondernemers bezorgt op zijn eigen manier al boodschappen", vertelt de woordvoerder. "Zij kunnen straks een stuk professioneler te werk gaan."

Spar zou wel kunnen helpen met een collectief contract bij een leasemaatschappij mocht dat nodig zijn, zegt de woordvoerder.

Marktleider onder de online supermarkten is albert.nl Albert Heijn en enkele andere Ahold-ketens. Twee kleinere supermarktketens, Boni en DekaMarkt, lanceerden eerder dit jaar ook een online winkel.