BRUSSEL - Brussel heeft de steun voor tuinders wegens de EHEC-crisis verhoogd tot 227 miljoen euro om aan alle aanvragen van EU-lidstaten te kunnen voldoen. Nederland krijgt de gevraagde ruim 27 miljoen euro.

Dat heeft de Europese Commissie donderdagmiddag bekendgemaakt. Oorspronkelijk was 210 miljoen euro uitgetrokken als compensatie voor de verliezen die telers leden wegens de EHEC-uitbraak.

Het gaat om vergoedingen van verliezen in de periode van 26 mei tot 30 juni. Niet alleen Nederlandse tuinders luidden de noodklok toen de prijzen van komkommers, tomaten, paprika's, sla en courgettes kelderden doordat consumenten ze niet meer kochten.

Groter dan verwacht

Volgens de commissie blijken de financiële gevolgen van de crisis iets groter dan verwacht. Brussel acht de verhoging van de steun gepast gezien de ernstige verstoring van de groente- en fruitmarkt en de schade voor de sector.

Het Productschap Tuinbouw is blij dat er op het gevraagde bedrag niet meer is gekort. Maar tegelijk constateert de brancheorganisatie dat de compensatie mager afsteekt op het totale schadebedrag. ''De schade bedraagt inmiddels 240 miljoen euro en dat loopt nog verder op'', aldus een woordvoerder. ''Het blijft dus een doekje voor het bloeden.''