AMSTERDAM - De nettowinst van energiebedrijf Nuon is over de eerste helft van het jaar met 26 procent gedaald tot 198 miljoen euro. Dat heeft de onderneming donderdag bekendgemaakt.

De omzet kwam uit op 2,25 miljard euro, een daling van 11 procent. Dat kwam volgens Nuon vooral door het warmere weer, dat leidde tot lagere verkochte gasvolumes.

Door moeilijke marktomstandigheden stonden de productie- en groothandelsmarges onder druk. Het nettoresultaat stond onder druk door een waardedaling van inkoopcontracten voor energie.

Meer winst

Exclusief deze bijzondere posten bleef er onderaan de streep 8 procent meer winst over. ''Ondanks moeilijke marktomstandigheden maakt Nuon een goed operationeel resultaat bekend'', aldus Nuontopman Huib Morelisse.

Het marktaandeel op de Nederlandse markt bleef in de eerste helft van 2011 stabiel met 2,3 miljoen elektriciteitscontracten en 1,9 miljoen gascontracten.

Vattenfall, het Zweedse moederbedrijf van Nuon, kondigde donderdag een groot verlies aan over het tweede kwartaal.

Kerncentrales

Dat komt volgens de onderneming omdat het meer dan 1 miljard euro opzij moest zetten voor kosten gerelateerd aan de plannen van Duitsland om kerncentrales te sluiten. Daardoor leed de onderneming een operationeel verlies van 3,2 miljard kroon (330 miljoen euro), tegen een winst van bijna 9 miljard kroon een jaar eerder.

Vattenfall maakte eerder deze week de verkoop bekend van de Belgische tak van het concern aan de Italiaanse concurrent Eni. Het bedrijf wil zich concentreren op de drie 'kernmarkten' Zweden, Duitsland en Nederland.