WASHINGTON - De Amerikaanse overheid heeft vanaf dinsdag niet genoeg geld meer in kas om alle rekeningen en uitkeringen te betalen, als de politiek er niet in slaagt om het schuldenplafond te verhogen. Hieronder de aanloop naar deze situatie.

2 NOVEMBER: Republikeinen winnen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden door veel bezuinigingen te beloven.

9 APRIL: President Barack Obama en de fractieleiders brengen de overheid op de rand van een sluiting, waarbij veel ambtenaren naar huis worden gestuurd. Op het nippertje worden ze het eens over de nieuwe begroting. De overheid mag 3,2 miljard dollar extra uitgeven op korte termijn.

9 MEI: Het ministerie van Financiën zegt dat het 2000 miljard moet bijlenen voor eind 2012. De Republikeinse leider John Boehner zegt dat elke verhoging van het schuldenplafond gepaard moet gaan met een even groot bedrag aan bezuinigingen.

16 MEI: De Amerikaanse staatsschuld bereikt het wettelijke plafond van 14.300 miljard dollar. Het ministerie begint met budgetten te schuiven om de rekeningen te betalen.

5 JULI: Obama nodigt fractieleiders uit voor overleg, in de hoop op een akkoord voor eind juli.

12 JULI: Na het zoveelste vruchteloze overleg zegt Obama dat de uitkering voor ouderen in gevaar komt op 2 augustus.

13 JULI: Kredietbeoordelaar Moody's waarschuwt voor een lagere waardering voor de VS. Standard & Poor's zegt de volgende dag hetzelfde.

22 JULI: De Republikein Boehner breekt het overleg met Obama af. Hij weigert in te stemmen met veel hogere belastingen.

24 JULI: Zowel de Republikeinen als de Democraten presenteren eigen plannen voor de schuldencrisis. Geen van beide maakt kans op goedkeuring in het Congres.

25 JULI: Obama waarschuwt in een tv-toespraak voor ernstige economische schade als de overheid niet alle rekeningen kan betalen. Hij roept de fractieleiders op de impasse te doorbreken.

27 JULI: Het ministerie van Financiën stelt een plan op voor welke betalingen als eerste worden uitgesteld.