MAASTRICHT - Het zijn lastige tijden voor detailhandelsconcern Macintosh. De omzet over de eerste 6 maanden groeide weliswaar, maar dat was te danken aan een overname.

Investeringen drukten het resultaat. Bovendien kampt het bedrijf, bekend van winkelketens als Manfield, Scapino en Kwantum, met een onzekere consument. ''2011 is een transitiejaar.''

Macintosh investeerde flink in het overgenomen Jones Bootmaker en in nieuwe formats voor onder meer Scapino. Daarnaast kon het bedrijf hogere kosten voor grondstoffen niet volledig doorberekenen en was er een stijging van de loonkosten. Dit zorgde voor een lagere operationele winst.

Bovendien heeft de consument zijn koopgedrag aangepast aan de minder goede economische omstandigheden, aldus Macintosh. Het bedrijf wil om die reden en wegens de op handen staande veranderingen geen uitspraken doen over de rest van 2011.

Schoenen

De toekomst van Macintosh zit namelijk in schoenen (fashion) en wooninrichting (living). Dit jaar besloot het bedrijf tot afstoting van de ketens BelCompany en Halfords. Living is verwant aan mode, smaak en trends en behoort daarom nog wel tot de kernactiviteiten.

Bovendien is woondecoratie een grote markt, die weer gaat opleven, meent het bedrijf. Door de grotere focus op de schoenenactiviteiten wordt de tweede helft van het jaar qua omzet en winstgevendheid veel belangrijker.

Het bedrijf weet zeker een boekwinst van 90 miljoen euro te kunnen incasseren voor BelCompany. Als het lukt voor het einde van dit jaar ook Halfords te verkopen, komt ook dit in de boeken. Macintosh verwacht ook op de verkoop van deze keten een boekwinst.

Macintosh zag de omzet van de aan te houden activiteiten met 8,5 miljoen euro toenemen tot 404,8 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat daalde fors, van 7,2 miljoen naar 3,6 miljoen euro. De nettowinst bedroeg 0,3 miljoen euro tegen 3,3 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2010.

Ondanks de tegenvallende resultaten hebben marktkenners vertrouwen dat Macintosh het beter zal gaan doen.

''Wij kunnen ons vinden in de veranderingen in de portfolio en de investeringen die het management doorvoert, maar de markt zal eerst moeten herstellen voordat dit zichtbaar wordt in de resultaten'', aldus analisten van SNS Securities.