AMSTERDAM - Delft Dynamics, een spin-off bedrijf van de TU Delft, gaat de komende twee jaar onderzoeken hoe onbemande vliegtuigjes en helikopters ander luchtverkeer kunnen ontwijken. Dit wordt gedaan om binnen de regelgeving bij de inzet van deze robots te blijven.

Volgens het bedrijf willen Politie, Brandweer en Defensie de robots vaker en breder inzetten, maar daardoor lopen zij vaak tegen de grenzen van regelgeving aan.

Om snel een overzicht van een situatie te krijgen willen de veiligheidsdiensten de robots buiten het gezichtsveld, 's nachts of in stedelijk gebied vliegen. Dit is binnen de huidige regelgeving nog niet toegestaan.

In het project “EXPLORER, verruiming van grenzen voor onbemande luchtwaarneming” worden technische oplossingen gezocht waarmee deze acties wel toegestaan kunnen worden.

Delft Dynamics samen met acht spelers, waaronder TNO en het KLPD. Het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft hiervoor een subsidie toegekend.

Eerder werd een robothelikopter van Delft Dynamics aangesloten op de commando-systemen van brandweerkorpsen, waarbij beelden en gegevens doorgestuurd werden.