IJMUIDEN - Tata Steel stapt naar de rechtbank om een door de provincie Noord-Holland opgelegde dwangsom op te schorten, aldus een bekendmaking van de onderneming in IJmuiden woensdag.

De provincie legde die dwangsom op om de uitstoot van de schadelijke stof dioxine binnen de normen te houden.

Tata Steel zegt daar alles aan te doen, maar kan niet uitsluiten dat de norm in de toekomst een enkele keer wordt overschreden.

Tata Steel meldde het overschrijden van de norm in december vorig jaar bij de instanties. De provincie gaf Tata Steel tot 2 augustus de tijd om de uitstoot van dioxine bij de sinterfabriek weer binnen de norm te krijgen.

Corrigeren

Tata Steel zegt diverse aanpassingen in het bedrijfsproces te hebben doorgevoerd, maar dat de onderneming nog niet kon vaststellen wat de precieze oorzaak was van de ''tijdelijke'' verhoging van de uitstoot.

De onderneming wil daarom doorgaan met proeven om zo tot de beste blijvende oplossing te komen. Mocht daarbij de dioxinenorm worden overschreden, dan zal de onderneming dat direct corrigeren.

Reststoffen

Volgens Tata Steel heeft de verhoogde uitstoot nauwelijks bijgedragen aan de hoeveelheid dioxine in het milieu. Bovendien is het vinden van een structurele oplossing ook van belang voor het milieu.

''Dan kunnen we waardevolle reststoffen, die veel ijzer, koolstof en kalk bevatten, weer inzetten. Het alternatief is dat je jaarlijks 200.000 ton aan reststoffen moet storten en in plaats daarvan meer erts moet inzetten.''