AMSTERDAM - Een betaalbare stralingsmeter is niet voor iedereen weggelegd. Daarom sloeg een aantal onderzoekers de handen ineen en ontwikkelden een geigerteller die te koppelen is aan een iPhone.

Sinds de kernramp bij Fukushima in Japan is de vraag naar goedkope stralingsmeters flink gegroeid, ook buiten Japan. De bedenkers van de Smart Radiation Detector proberen dit betaalbaar te maken.

Aangezien het groepje onderzoekers vrijwillig werkt, hebben zij hun idee geplaatst op crowdfunding-website Kickstarter. Op deze website kunnen bedenkers van producten om geld vragen van consumenten, zodat hun idee gerealiseerd kan worden. Wanneer het doelbedrag binnen een bepaalde tijd niet gehaald is, gaat de productie niet door.

De onderzoekers vroegen voor de ontwikkeling van de stralingsmeter iets meer dan vierduizend dollar. Dit bedrag is ruim behaald, de teller staat inmiddels op 12.500 dollar. Hoeveel de meter precies gaat kosten is nog niet bekend, maar donateurs die meer dan 100 dollar in het project hebben gestoken, krijgen de meter gratis. De bijbehorende iPhone-app heeft een gratis versie en een uitgebreide versie die vijf dollar kost.