AMSTERDAM - Een onderzoek van Microsoft stelt voor servers niet langer in grote datacentra te stallen, maar in huizen. De hitte die de servers afgeven, zou gebruikt kunnen worden om het huis te verwarmen en zo kosten te besparen.

Het onderzoek (pdf), uitgevoerd door Microsoft Research en de universiteit van Virginia, beschrijft het verkopen van servers aan consumenten. Hierdoor zou de energierekening in de winter bijna tot nul te reduceren zijn. De servers zouden het beste in de kelder te plaatsen zijn.

Ook cloud computing-bedrijven, bedrijven die diensten online aanbieden en waarbij data van gebruikers op servers wordt opgeslagen, zouden voordeel hebben van een dergelijk systeem. Door servers buiten een datacenter te plaatsen, bespaart het bedrijf kosten om de ruimte te koelen. Microsoft stelt dat bedrijven op deze manier 280 tot 324 dollar per server per jaar kunnen besparen.

Omdat consumenten de servers huisvesten, zouden zij ook het recht kunnen krijgen de servers aan en uit te zetten wanneer hen dat schikt. Het onderzoek noemt verder nog enkele voor- en nadelen: zo zouden consumenten sneller toegang hebben tot cloud-diensten, omdat de servers gericht geplaatst kunnen worden bij hen in de buurt. Aan de andere kant kunnen cloud computing-bedrijven geen centrale oplossing hebben bij een stroomuitval.