Zelfstandig ondernemers hebben vaak een hoop petten op: ze zijn De Directeur, Marketing Manager, Financial Controller, Sales Director, Hoofd ICT, Social Media Strateeg en vooral Manusje van Alles ineen. Dan is het fijn als er iemand met een extern petje met je meekijkt.

Voorheen kon je niet zomaar je eigen bedrijf starten. Je diende eerst over een middenstandsdiploma te beschikken. Daarnaast werden aan beginnende ondernemers altijd drie aantoonbare eisen gesteld door de wet: voldoende ondernemersvaardigheden, een minimum aan vakkennis en kredietwaardigheid.

Die eisen aan het ondernemerschap die vroeger golden, waren eigenlijk best logisch. Want ondernemen is niet niks. Dat je namelijk goed bent in je vak (laten we daar voor het gemak maar even vanuit gaan) wil namelijk nog lang niet zeggen dat je ook geschikt bent als ondernemer. Ondernemen is namelijk een vak apart en je moet van alle markten thuis zijn.

Geen stuiver winst

Een eigen zaak hebben betekent bijvoorbeeld niet dat je altijd eigenwijs moet zijn. Die eigenwijsheid kan soms zijn vruchten afwerpen, maar kan wel degelijk ook een verkeerde eigenschap zijn.

Die eigenwijze ondernemers zijn dan lekker druk bezig hun eigen ding te doen. Ze zijn vooral leuk bezig, maar maken geen stuiver winst.

Sommige zelfstandigen vergeten zich namelijk af te vragen of dat gat in de markt dat zij hebben gevonden, ook daadwerkelijk een markt biedt. Zit die markt wel op hen te wachten? Zijn hun verwachtingen wel realistisch of rekenen zij zichzelf rijk? En zijn hun uitgaven niet te hoog ten opzichte van hun omzet?

Dure hobby

Toch zijn dat niet geheel onbelangrijke vragen, want anders wordt ‘ondernemertje spelen’ een wel hele dure hobby. Bezint dus voor ge daadwerkelijk stappen onderneemt naar een succesvol zelfstandigenbestaan.

Je wilt tenslotte niet eindigen als een Zelfstandige Zonder Poen in plaats van een Zeer Zelfstandige Professional.

Oogkleppen

Veel startende ondernemers vallen in de valkuil van eigenwijsheid, oogkleppen en onervarenheid. Het is niet voor niets dat ook steeds meer zelfstandigen kiezen voor een coach of sparringpartner.

Succesvol ondernemen is namelijk vooral kansen en mogelijkheden zien (en deze grijpen als ze voorbij komen) en bedreigingen tijdig herkennen en overwinnen.

Motiveren

Maar wie motiveert jou als zelfstandig ondernemer als dat nodig is? Wie helpt jou om af en toe afstand te nemen? Wie kijkt mee – met een frisse en ervaren blik - of je op de goede weg bent?

Wie neemt jou mee als gids langs alle valkuilen van het ondernemerschap en laat je juist wel die nieuwe wegen zien? De weg naar succes kan tenslotte ook bezaaid zijn met beren op de weg.

Expertise

Soms heb je even iemand nodig met de juist expertise en ervaring om je bedrijf nog beter op de rit te zetten. Iemand die zelf een doorgewinterde ondernemer is, en het klappen van de zelfstandigenzweep kent.

Iemand die de weg kent in ondernemersland, je keurig en behoedzaam langs alle wetten, regeltjes én die valkuilen leidt, en jou met de benodigde extra bagage weer op het goede pad zet.

Aanvulling

Ook ik heb enige tijd geleden de keuze voor een coach gemaakt. Zo af en toe steek ik mijn licht bij hem op, en dat is soms heel verfrissend. Ik heb daarnaast diverse sparring partners: stuk voor stuk succesvolle ondernemers met elk hun eigen achtergrond en ervaring.

We vullen elkaar dan ook prima aan. We geven elkaar tips en maken dankbaar gebruik van elkaars kennis en netwerk. En beren op de weg? Samen jagen we ze wel weg!

Ilse de Boer is eigenaar van IDB Communicatie en freelance hoofdredacteur van Nail Design Magazine. Uiteraard is zij ook op Twitter te volgen via @ilse_de_boer .