DRIEBERGEN - Staatsbosbeheer heeft een onbewoond eiland in Nederland in de aanbieding voor een ondernemer die de handen uit de mouwen wil steken.

Het gaat om Vuurtoreneiland, een stukje grond van nog geen twee voetbalvelden groot met daarop een kleine vuurtoren in het IJmeer. Vanaf het eiland is Durgerdam te zien, aldus de organisatie, die de aanbieding dinsdag openbaar maakte.

Het fort op Vuurtoreneiland behoorde vanaf 1893 met Pampus en Fort Diemerdam tot de Stelling van Amsterdam, sinds 1996 uitgeroepen tot werelderfgoed. Volgens Staatsbsobeheer is het eiland, dat alleen over water bereikbaar is, een ''uniek militair en waterstaatkundig monument.''

Maar het is ernstig in verval geraakt. Restauratie van het vervallen fort gaat tussen de 1 en 3 miljoen euro kosten. Voor een deel is daarvoor subsidie beschikbaar.

Exploiteren

De gezochte ondernemer mag het eiland na restauratie exploiteren. Vanwege de monumentenstatus is grootschalige recreatie niet toegestaan. De kwetsbare natuur, die Staatsbosbeheer blijft verzorgen, kan grote groepen recreanten niet aan, maar het is wel de bedoeling dat in de toekomst meer mensen van de rust en het uitzicht kunnen genieten.

Bij het exploitatieplan zullen ook de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland worden betrokken. Staatsbosbeheer hoopt dat er begin volgend jaar een ondernemer is gevonden die op Vuurtoreneiland aan de slag gaat.