AMSTERDAM - Transparante smartphones lijken niet langer een toekomstbeeld. Onderzoekers aan de Stanford University hebben een doorzichtige batterij gemaakt die de weg naar doorzichtigheid in consumentenelektronica mogelijk maakt.

Transparante apparatuur, zoals toetsenborden of beeldschermen bestaan al langer, maar de niet doorzichtbare batterij bleef voor sommige consumenten en fabrikanten een doorn in het oog.

Professor Yin Cui en student Yuan Yang maakten daarom de eerste transparante batterij door middel van een visuele truc: zij maakten de onderdelen zo klein dat het menselijk oog ze onmogelijk kon zien. Electroden op het raster zijn slechts 35 micronen (een miljoenste meter) breed. Het oog kan pas objecten zien van 50 tot 100 micronen groot.

Minder elektriciteit

De batterij heeft echter één nadeel: door de kleine circuits kan het slechts eenderde tot de helft aan elektriciteit opslaan dan andere batterijen van dezelfde grootte. De onderzoekers proberen dit probleem op te lossen door de batterij dikker te maken.

Niet alleen noemen Cui en Yang de mogelijkheid volledig transparante consumentenelektronica op de markt te brengen, maar ook wetenschappelijk onderzoek zou gebaat zijn met de uitvinding. Wetenschappers zouden chemische reacties in batterijen meteen kunnen zien. Binnen twee tot vier jaar zou de eerste doorzichtbare batterij voor consumenten beschikbaar zijn.