AMSTERDAM - Vooral in de detailhandel zijn veel ondernemers het afgelopen jaar slachtoffer geworden van criminaliteit. Dat blijkt uit een enquête die is gehouden onder enkele honderden ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb).

Uit het onderzoek, dat was uitgevoerd door het ING economisch bureau en ondernemerswebsite De Zaak, komt naar voren dat 40 procent van de ondernemers de afgelopen twaalf maanden te maken kreeg met criminaliteit.

Met name in de detailhandel, transportsector en horeca werden veel ondernemers daarvan het slachtoffer. In de zakelijke en financiële dienstverlening lag dit percentage lager: op 33 procent.

Computercriminaliteit

In twee derde van de criminaliteitsgevallen was sprake van diefstal, waarbij in 20 procent van de gevallen een personeelslid betrokken was. Bij één op de zes ondernemers ging het om vandalisme en computercriminaliteit.

Veel voorkomende gevallen van computercriminaliteit zijn phishing, waarbij gebruik wordt gemaakt van valse betalingswebsites, systeeminbraak (hacking) en spyware, waarbij computerprogramma's informatie vergaren en doorsturen naar externen. Bij elkaar maakt schade door computercriminaliteit een kwart uit van de totale schadepost aan criminaliteit.

Preventie

Gemiddeld geven ondernemers 2.000 euro uit aan preventiemaatregelen. Van de overheid wordt meer verwacht. Die krijgt een onvoldoende als het op criminaliteitspreventie aankomt. Met name in Zuid Nederland zijn ondernemers negatief over de overheidsinspanningen.