AMSTERDAM – De invloed van vrouwen op de wereldwijde rentestanden van centrale banken is nog altijd beperkt. Terwijl vrouwen wel de zeggenschap hebben over meer dan twee derde van de totale consumentenuitgaven.

Vrouwen hebben ongeveer een tiende van het stemrecht op de rentestanden in handen binnen de landen van de G20, schrijft persbureau Bloomberg maandag.

Zo hebben de centrale banken in Argentinië, Maleisië, Zuid-Afrika, Honduras, Botswana en de Bahama’s een vrouw aan het roer.

Recente wisselingen hebben ervoor gezorgd dat het beleid bij de Europese Centrale Bank en de Bank of England geheel door mannen wordt bepaald. Sinds de invoering van de euro in 1999 hebben slechts twee vrouwen enige invloed gehad op de Europese rentestanden.

Ook de besturen van de centrale banken in Australië, Brazilië, Indonesië, India, Mexico en Turkije worden volledig door mannen gedomineerd.

CFO's

Vrouwelijke centrale bankiers uit verleden en heden zeggen dat daar dringend verandering in moet komen. Meer vrouwelijke invloed bij centrale banken zorgt volgens hen voor meer inzicht in economisch gedrag en meer financiële stabiliteit.

“Vrouwen zijn de Chief Financial Officers van huishoudens”, zegt Michael Silverstein, auteur van Women Want More. Vrouwen bepalen zo’n 70 procent ofwel 20 biljoen dollar van de totale consumentenuitgaven.

Overmoedig

Dat maakt dat vrouwen andere vaardigheden inbrengen met betrekking tot het vaststellen van rentestanden, stelt een vrouwelijk bestuurslid van de IJslandse centrale bank. Mannen zijn geneigd meer risico’s te nemen, een agressieve benadering te kiezen of zijn overmoedig, zeggen de geïnterviewde vrouwelijke bankiers.

“In de financiële wereld kunnen de eisen voor stabiliteit en voorspelbaarheid niet vaak genoeg benadrukt worden en dat kunnen vrouwen inbrengen”, aldus een vrouwelijk bestuurslid van de centrale bank van Kenia.

Hoewel de geïnterviewden geen voorstander zijn van quota, stellen sommige dat het instellen van een (tijdelijk) vrouwenquotum zoals in Kenia en Japan nuttig kan zijn. Daarnaast moeten vrouwen zelf eerder durven te reageren op een vacature voor een bestuursfunctie.