BRUSSEL - Bedrijven die geld tegoed hebben van een onderneming uit een andere EU-lidstaat moeten beslag kunnen leggen op de bankrekening van de debiteur, tot de rechter zich over de schuldvordering heeft uitgesproken.

De Europese Commissie heeft hiervoor maandag een voorstel gepresenteerd. Eurocommissaris Viviane Reding (Justitie) wil dat het net zo makkelijk wordt schulden over de grens te innen als in eigen land.

Ongeveer een miljoen, vooral kleine, ondernemingen hebben problemen met het innen van schulden over de grens. Die bedrijven in de EU schrijven volgens Reding jaarlijks zo'n 600 miljoen euro aan schulden af omdat ze opzien tegen een ingewikkelde juridische procedure in een ander land. 

De commissie heeft berekend dat bedrijven zo'n 2,6 procent van hun jaarlijkse omzet verliezen aan niet-betaalde schulden.

Vertrouwen

Door het bieden van meer zekerheid aan het bedrijfsleven hoopt de eurocommissaris dat het vertrouwen in zakendoen over de grens zal toenemen.

Het voorstel voor een Europees bevel tot conservatoir beslag op bankrekeningen moeten nog worden goedgekeurd door de EU-landen en het Europees Parlement.

Het beslag moet zonder voorafgaande waarschuwing opgelegd kunnen worden, om te voorkomen dat debiteuren snel hun rekening leeghalen om betaling te ontlopen, aldus Reding. Nu kunnen bedrijven gemakkelijk en snel geld van de ene naar de andere rekening in de verschillende EU-lidstaten schuiven.