AMSTERDAM - Het bedrijf Dynamic Eye en de Amerikaanse University at Buffalo hebben een bril met LCD-glazen ontwikkeld die verblindend licht automatisch blokkeren.

Wanneer er fel licht op de glazen valt, neemt de bril via een camera een foto en analyseert deze de positie van de bron. Daarna portretteert de bril een grijze vierkant op het glas, zodat de gebruiker geen last heeft van verblinding.

Vervolgens past de bril de positie van het vierkantje aan, wanneer de gebruiker met zijn hoofd beweegt. Ook kan de bril een extra schaduwlaag op het LCD-scherm projecteren.

Toepassingen

Dynamic Eye voorziet toepassingen van de bril in verschillende sectoren. Allereerst noemt het de medische sector. Ook kan de bril gebruikt worden door mensen die veel buiten werken, zoals bouwvakkers. Gebruik in het verkeer wordt ook genoemd als mogelijkheid, als oplossing tegen laaghangende zon. Ook militair gebruik is een optie: de bril zou een uitkomst zijn voor straaljagerpiloten of soldaten.

Het bedrijf begon de ontwikkeling voor de bril op crowdfunding-website Kickstarter, waar het echter niet het benodigde aantal donaties haalde.