AMSTERDAM - IBM voorziet een techniek waarbij toetsenborden op touchscreen-apparaten zoals smartphones en tablet-pc's, zich aanpassen naar de vingers van de gebruiker. Dit blijkt uit een patent dat de multinational indiende.

Het patent (pdf) beschrijft een systeem dat de grootte, vorm en locatie van de toetsen aanpast naar de grootte en lengte van de vingers, evenals de afstand tussen vingers.

Na een kalibratie-test, waarin het systeem de standaard manier van typen van de gebruiker opslaat, genereert het systeem een toetsenbord dat aan de eisen van de gebruiker zou moeten voldoen. Het toetsenbord zou zich steeds automatisch aanpassen, waardoor iedereen sneller en soepeler kan typen op een aanraakscherm.

De stijgende verkoop van smartphones en tablet-pc's hebben meerdere bedrijven doen inzien dat er wat te halen valt in de markt van touchscreen toetsenborden. Consumenten klagen dat het toetsenbord niet altijd comfortabel werkt. Het systeem Swype is al langer actief en laat gebruikers typen zonder hun vinger van het scherm af te halen. Ook Microsoft werkt aan een nieuw systeem om touchscreen toetsenborden te veranderen.