Sommige mensen overkomt het gewoon. Ze hebben een goed idee en gaan hiermee aan de slag. Het product groeit en groeit en na verloop van tijd ontstaat er een echt bedrijf. Nu wordt het tijd om de vaste baan op te zeggen en fulltime te gaan ondernemen.

Maar je kan ook veel radicaler beginnen met ondernemen. Ik zat “in between jobs” (met andere woorden: mijn tijdelijke contract werd niet verlengd) en we, mijn partner en ik, hadden een idee voor een eigen bedrijf. We besloten niet op zoek te gaan naar nieuw werk, maar voor onszelf te beginnen.

Voor beide manieren van opstarten valt wat te zegen. De nadelen van het radicale ondernemen zijn veel groter. Het belangrijkste is dat je een zak geld ergens vandaan moet halen waarmee je je start up kan financieren.

Stap terug

Bovendien moet je echt op korte termijn geld gaan verdienen met je bedrijf, want je hebt geen andere bron van inkomsten meer. Mocht het bedrijf niet slagen dan moet je weer een vaste baan te zoeken.

Geen drama, maar als je eenmaal fulltime voor jezelf bent begonnen is dit een haast onmogelijke stap terug.

Voordelen

Maar het radicale ondernemen heeft ook enorme voordelen. Je bent vanaf het begin bewust bezig met je bedrijf. Je bedenkt dus van tevoren wat je wil, wat je doelen zijn, hoe je deze wil bereiken en wanneer. Vanaf het begin ben je dus een stuk professioneler bezig en dit zie je duidelijk terug in je product.

Voor welke manier van ondernemen je ook kiest, het belangrijkst is dat je bedrijf je kindje wordt. Ik vind dit altijd verschrikkelijk klinken, maar toch is het waar.

Alleen met zo’n houding kan je alles geven en vooral volhouden. Want je eigen bedrijf zal geen stijgende lijn zijn, maar een hobbelig pad, waarvan je maar moet hopen dat het een succes wordt.

Emma Blanchard is oprichter en mede aandeelhouder van Crusj, een reisorganisatie voor singles, en happzy, de onafhankelijk selectie van restaurants in 165 Europese steden (bijna live).