
Griekenland voorlopig gered
Volgens Van Rompuy krijgt Griekenland van EU, Internationaal Monetair Fonds en private sector 109 miljard euro. Banken en andere private partijen leggen daarvan 37 miljard op tafel.
Omdat met geld uit het noodfonds voor de euro ook Griekse staatsobligaties worden opgekocht tegen een gereduceerd tarief, bedraagt het private aandeel in totaal zelfs circa 50 miljard. Het loopt tot 2020 nog eens met tientallen miljarden op.
De rol van de financiele sector blijft beperkt tot Griekenland, een land met "uitzonderlijke problemen". De hulp aan Griekenland zorgt waarschijnlijk voor de eerste wanbetaling sinds de invoering van de eurzone.
Ook is afgesproken het noodfonds voor de euro flexibeler in te zetten. Met het bedrag van in totaal 750 miljard kunnen voortaan ook staatsobligaties worden opgekocht van eurolanden die in problemen verkeren. Ook landen die nog niet acuut in nood zijn, kunnen straks via het noodfonds worden geholpen.
Landen die hulp krijgen uit het Europese stabiliteitsfonds (tot nu toe Griekenland, Ierland en Portugal) hoeven minder rente te betalen over nieuwe leningen, zo'n 3,5 a 4 procent. Momenteel ligt dat nog op 4,5 a 5,5 procent.
Van Romuy: "Wanneer Europese leider zeggen dat ze er alles aan zullen doen om de eurozone te redden, dan betekent dat simpelweg: we menen het."
Begrotingsregels
De euroleiders willen snel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement over strengere maatregelen tegen EU-landen die de begrotingsregels aan hun laars lappen. Hierover is een conflict omdat het Europarlement verder wil gaan dan enkele lidstaten. Met name Frankrijk ligt dwars. Rutte kon donderdag nog niet voorspellen of de eisen van het parlement volledig worden overgenomen. Nederland zou daar voorstander van zijn.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie sprak van een ''zeer geloofwaardig pakket''. ''Er is eindelijk duidelijkheid over de bijdrage van de private sector'', zei hij.
Ook de Griekse premier George Papandreou toonde zich tevreden: ''Dit is een verlichting voor de last die het Griekse volk moet dragen.''
Volgens de Franse president Nicolas Sarkozy zorgt het reddingspakket ervoor dat Griekenland de komende 10 jaar 30 miljard aan rentelasten bespaart. Sarkozy benadrukt ook dat de overeenkomst het begin markeert van een 'Europese Monetaire Unie'.
De complete tekst van het nieuwe akkoord (Nederlands)